קופת גמל להשקעה והמאפיינים שלה

קופת גמל להשקעה – קופה ייעודית המאפשרת למשוך את הכספים בכל שלב ולא רק בגיל פרישה יכולה להיות אפיק חיסכון אטרקטיבי לשכירים ועצמאיים.

עם זאת, לכל קופה כזו יש גם יתרונות וגם חסרונות ובעיקר חשוב לדעת איך לבחור את הגוף המנהל אותה. אז מאיפה מתחילים? הנה המדריך המלא

מהי קופת גמל להשקעה?

במילים פשוטות, ניתן להגדיר אותה בתור מכשיר חיסכון. אבל אם נכנסים אל עובי הקורה, מבינים את המאפיינים המיוחדים שנובעים מכך שהיא מאפשרת לכל אחד ואחת מאיתנו לחסוך באופן עצמאי למשך כל תקופה שנבחר, תוך ניצול הטבות מס מקסימאליות.

הקופה מיועדת גם לעצמאיים וגם לשכירים, גם לכאלה שעובדים וגם לכאלה שלא עובדים. היא מומלצת עבור מי שמעוניינים לתכנן פיננסית את הפרישה שלהם מהעבודה, אך ניתן להפקיד ולמשוך ממנה גם מוקדם יותר. מבחינת סכומים, החוק מאפשר הפקדה של עד 72,616.5 ש”ח כל שנה קלנדרית ואפשר גם להפקיד לכמה קופות שונות – בתנאי שהסכום הכולל לא עובר את התקרה הזו.

מתי הכספים שאפקיד יהיו נזילים עבורי?

בניגוד לפנסיה של ביטוח לאומי וגם לאפיקים אחרים של חברות פרטיות כמו הפניקס או ביטוח איילון, כאן מדובר על כספים שנזילים בכל עת ללא קנס. את הכספים מקבלים תוך 4 ימי עסקים מיום קבלת הבקשה למשיכה, כאשר אם מועד התשלום הוא באחד מ-3 הימים הראשונים בחודש רשאית החברה המנהלת את הקופה לדחות את מועד התשלומים יום העסקים הרביעי של אותו חודש.

על פניו, העובדה שכל הגופים המנהלים את הכספים הנחסכים בקופה כפופים לאותם תנאים מבטלת את הצורך להשוות בין המסלולים. אבל בפועל, להשוואה כזו יש ערך רב. חשוב למשל להשתמש במידע אמין כמו של אתר תן לי ביטוחים ולוודא שהתנאים טובים מבחינת דמי ניהול ותשואה. בדיוק כמו קרן השתלמות שמיועדת לחיסכון לטווח בינוני, גם חיסכון נזיל מן הסוג הזה חייב להתאים עבורנו.

מעבר לכך, יכול להיות שנקבל תנאים ספציפיים מחברה כמו ביטוח כלל או חברות גדולות ומוכרות כגון מגדל וכמובן הראל – אבל תנאים אחרים לגמרי מבתי השקעות וגופים אחרים. בשביל לנצל עד תום את היתרונות של הקופה ולדלג מעל החסרונות שלה, חייבים לבחור אותה היטב.

3 החסרונות של קופת גמל להשקעה

ההבדל המהותי בין ביטוח פנסיוני שמיועד לטווח ארוך לבין החיסכון הנזיל של הקופה המיועדת לגמל והשקעה הוא רק חלק מתוך מערכת שיקולים רחבה יותר. אם בוחרים לחסוך לאפיקי פנסיה אבל רוצים גם לדאוג לטווחים הקרובים, יש כמה חסרונות של קופת הגמל שאותה חשוב להביא בחשבון:

  1. סכום הפקדה – מותר להפקיד לקופת הגמל המיועדת להשקעה רק עד תקרה מסוימת. התקרה מתחדשת מדי שנה, אבל היא תקפה להפקדה לכל הקופות השונות. זהו חיסרון עבור מי שרוצה להשתמש באפיק הזה ככלי חיסכון מרכזי, אך מלכתחילה הוא נועד על מנת להגביל את העברת הכספים אליו.
  2. מס רווח הון – משלמים מס רווח הון של 25% על משיכת הכספים לפני גיל 60 או אם עושים את זה גם לאחר מכן באופן חד פעמי ולא כקצבה. לעיתים קרובות, מס רווח הון הופך את החיסכון לפחות משתלם לעומת האלטרנטיבות. אז גם אם מבינים מדוע חשוב להשקיע בהשוואה בין חברות לטובת הוזלת ביטוח בריאות או בחירת חשבון הבנק, זה לא פחות חשוב לבדוק מה התשואה הממוצעת של הגוף שבו מנהלים את אפיקי החיסכון שלנו.
  3. אין כיסוי ביטוחי – מדובר באפיק חיסכון בלבד והוא לא כולל שום סוג של ביטוח תאונות אישיות או ריסק. יתרה על כך, עבור משיכת הכסף על ידי המוטבים במקרה של פטירת החוסך משלמים מיסים בכפוף למס רווח הון ומס הכנסה. לשם השוואה, בקופת גמל רגילה מקבלים פטור ממס רווח הון אם החוסך נפטר לפני גיל 75.

החסרונות כפי שמתוארים לעיל מוכיחים עד כמה פעולה פשוטה של איתור ביטוחים כפולים יכולה לפנות לנו מקום בתקציב להשקעה באפיקי חיסכון לטווח בינוני וארוך. אם למשל נאתר ביטוח כפול ונבטל אותו, נוכל להגדיל על חשבונו את ההפקדה לאותו אפיק חיסכון ולייצר שם סכום משמעותי לקראת גיל הפרישה.

3 היתרונות של קופת הגמל

גם מבחינת יתרונות ניתן לראות הבדלים בין האופן שבו בנויה קופת הגמל להשקעה לבין פוליסות רגילות. כולנו רגילים למשל לבחור ביטוח נהג צעיר או פוליסות ספציפיות יותר כמו ביטוח נגרר וכמובן ביטוח לאופנוע 125 סמ”ק רק לפי הפרמיה, בעוד בבחירת אפיק חיסכון יש עוד המון שיקולים: תשואה, דמי ניהול, המלצות של לקוחות מרוצים, מדד שארפ, זמינות הגוף המנהל ומגבלות רגולטוריות.

מצד שני, ברור מאליו שאנחנו לא צריכים ביטוח חיים כפול ושתמיד כדאי להשקיע בחיפוש אחר ביטוח רכב הכי זול – אבל פחות טריוויאלי להביא בחשבון את היתרונות של הקופה. לכן צריך להצביע עליהם באופן מפורש:

  1. הגדלה משמעותית של הקצבה – מי שחוסכים לקראת פרישה יכולים וצריכים להשתמש בקופה על מנת להגדיל משמעותית את הקצבה שלהם. זו הטבה ייחודית, כי חוסכים מעל גיל 60 יכולים להעביר את החיסכון מקופת הגמל להשקעה אל קופת הגמל לקצבה ולהשתמש בה להשקעה כדי להגדיל את הקצבה לפנסיה. אם מושכים את הכספים אחרי גיל 60 בצורה של קצבה חודשית (ולא את כל הסכום בבת אחת) מקבלים פטור ממס על הרווחים שהצטברו וגם הקצבה נותרת פטורה ממס הכנסה.
  2. אפשר לעבור מקופה אחת לאחרת – כיום כבר ברור לכל אזרח ואזרחית עד כמה פעולה פשוטה של בדיקת כפל ביטוחים היא חשובה. לראייה, גם המחוקק מכיר בזה ולכן הוא מאפשר לעבור מקופת גמל אחת לאחרת, על ידי הגשת בקשה פשוטה וכדי לשפר את התנאים.
  3. משלמים מס רק במשיכה – המעבר בין קופות אינו נחשב אירוע מס ולא צריך לשלם מיסים על הרווחים שהצטברו. כל עוד החוסך לא מושך את הכסף, אין אירוע מס והתשואה גדלה. לאחר מכן, משלמים מס רק כאשר מושכים את הכסף וגם זה מבוטל כאמור אם מגיעים לגיל פרישה ובוחרים בקצבה ולא במשיכה חד פעמית.

מטרת היתרונות השונים של הקופה היא לעודד כמה שיותר שכירים, עצמאיים ובעלי עסקים לחסוך באופן עצמאי לקראת הפרישה. מנגד, החוק מכיר בחשיבות של כספים נזילים. הקופה שמוגדרת בתור גמל להשקעה היא מהבחינה הזו מכשיר חיסכון ייחודי, כי היתרונות שלה לא קיימים באפיקים אחרים.

אין עוד אפיק שבו ניתן לקבל את הפטור מרווח הון ומס הכנסה, תוך כדי שהכספים נשארים נזילים לכל אורך התקופה. אז אמנם כאשר מושכים את הכספים לפני גיל 60 או בצורה הונית ולא בצורה של קצבה דווקא כן משלמים את המס, אבל יש לא מעט יתרונות שצריך להכיר בהם.

השוואת קופות גמל ע”פ תשואה של 5 שנים

יש כמה דרכים לבצע השוואה בין סוגים שונים של קופות, אפיקי גמל וחיסכון. אפשרות אחת היא להתמקד בתשואה של שנה אחרונה, בעוד אפשרות אחרת היא לעקוב אחר תשואה ל-5 שנים אחרונות. לרוב מומלץ לבצע את המעקב לפי תשואה ל-5 שנים, כי זה מייצג הכי טוב את המגמה של החברה מצד אחד – אבל גם את התנודות בשוק מצד שני. בעוד מעקב לפי שנה בלבד עלול לתת תמונה חלקית ומעקב ל-10 שנים למשל לא יהיה רלוונטי, 5 שנים זו תקופה אידיאלית.

עוד אפשרות היא להתמקד בדמי הניהול בלבד. זו גם השוואה פשוטה יחסית, כי היא מתמקדת בשורה התחתונה ובשאלה כמה אנחנו צריכים לשלם על מנת שגוף אחר ינהל עבורנו את אפיקי החיסכון. החיסרון הוא שלרוב משתלם לנו לשלם עוד קצת דמי ניהול, כל עוד התשואה מגלמת את זה בתוכה ומכסה את ההפרש.

אז כדי לקבל תמונת מצב אמינה אנחנו יכולים לבצע השוואה בין כמה קופות לפי כמה מסלולים, על פי תשואה מצטברת של 5 שנים אחורה:

חברה סוג המסלול והקופה תשואה
כלל השתלמות מניות 43.61%
מנורה השתלמות מניות 42.9%
אינפיניטי השתלמות, גמל ופנסיה 43.27%
הפניקס מסלול מניות 46.75%
מיטב דש השתלמות מניות 40.77%
הראל מסלול מניות 41.91%
אלטשולר שחם השתלמות מניות 32.62%

 

חשוב לציין שהטבלה לא מספקת נתונים אחרים. כך לדוגמא היא מתייחסת לתשואה מצטברת ולא לתשואה ממוצעת, מה גם שיש בה נתונים על מסלולים ספציפיים של כל גוף מנהל: מלבד מסלולים שמתמקדים במניות, יש גם מסלולים סולידיים של אג”ח או מסלולים כלליים יותר. עם זאת, הטבלה כן מאפשרת להשוות באופן עקרוני בין ביצועים של קופות מובילות וכך היא עוזרת לנו לבחור את אפיק החיסכון האידיאלי.

תוכן עניינים

ביטוח השתלות בחו"ל

ביטוח השתלות בחו”ל

ביטוח השתלות בחו”ל – מתעניינים בפוליסת ביטוח בריאות שמספקת כיסוי עבור ביטוח השתלות בחו”ל? לא ברור לכם מה ההבדל בין הפוליסות השונות של קופות החולים

סוכן ביטוח בחולון

סוכן ביטוח בחולון

סוכן ביטוח בחולון – מתכוונים להחליף או לקנות רכב? לקחתם משכנתא ואתם צריכים לעשות ביטוח משכנתא או שאפילו אתם רוצים לבצע ביטוח יותר רציני לתכולת

ביטוח רכב זמני

ביטוח רכב זמני – מה זה אומר?

ביטוח רכב זמני – מה זה אומר? – כשמדובר על ביטוח רכב אנחנו רוצים לדעת הכל, וזה מובן לחלוטין. אנחנו גם צריכים לדעת הכל. מדובר

להמשך הודעת ווטסאפ מלאו פרטים!

קבל שיחת ייעוץ חינם!

מלא/י את הטופס מטה, וניצור איתך קשר בהקדם.