פנסיה מידע מקיף על קרנות הפנסיה וגמל

פנסיה מידע מקיף על קרנות הפנסיה וגמל – כל חיסכון פנסיוני מורכב מחיסכון וביטוח.

עם זאת, יכולים להיות הבדלים משמעותיים בין המסלולים מבחינת התנאים, העמלות ועוד. אז איך בוחרים את המסלול המתאים ומה ההבדל בין גמל והשתלמות? הנה המדריך המלא

מה זו קרן פנסיה מקיפה?

קרן מקיפה מורכבת משני אלמנטים: חיסכון וביטוח. החיסכון מגלם את המשכורת החודשית שחסכנו לחיים שאחרי הפרישה מהעבודה, לפי גיל הפרישה הרלוונטי לכל אחד ואחת מאיתנו וקבוע בחוק.

לעומת זאת, החלק של הביטוח אמור לכסות אותנו עד הפרישה –  בעיקר למקרים שבהם לא נוכל לעבוד בגלל מחלה או נכות. בנסיבות כאלה נמשיך לקבל סכום כסף מסוים מדי חודש, כאשר במקרה של חלילה מוות הוא יועבר למוטבים שלנו, שהם לרוב בני הזוג והילדים. בהקשר הזה, כדאי למשל לדעת שהסכום שאותו המוטבים יקבלו במקרה מוות תלוי בסוג החיסכון הפנסיוני שבחרנו.

החשיבות של הקרן הכללית מחייבת רגולציה ספציפית. בישראל לדוגמא היא משקיעה בשוק ההון כדי לייצר תשואה לחוסכים, אבל 30% מהנכסים שלה כוללים אגרות חוב מיועדות שמונפקות על ידי המדינה כדי להבטיח תשואה קבועה. זו גם הסיבה שבגללה יש הגבלה על גובה השכר שאותו ניתן לבטח בקרן המקיפה ואף בסכום שאותו מותר להפקיד כל חודש. מה עושים אם רוצים להפקיד סכומים גבוהים יותר? כאן נכנסת לתמונה הקרן הכללית.

מהי קרן הפנסיה כללית?

קרן כללית פועלת במקביל למקיפה, לכן היא מכונה גם “קרן משלימה”, כאשר כל הפקדה מעבר לתקרה של הקרן המקיפה מגיעה ישירות אליה. כאן כבר כל הכספים מושקעים בשוק ההון ולכן היא מספקת כמה יתרונות:

  • גמישות בהתאמת תמהיל החיסכון לרמת הסיכון שאנחנו מוכנים לקחת על עצמנו
  • קבלת סכומי כסף גדולים לעומת הקרן המקיפה
  • חיסכון במסלול יסודי שאינו כולל מרכיב ביטוחי – לצד מסלולים שכוללים ביטוח כמו בקרן המקיפה

הבדלים בין סוגי הקרנות

המאפיינים של כל קרן הם רק חלק מתוך מערכת שיקולים רחבה יותר. אם רוצים לבחור נכון חיסכון או ביטוח פנסיוני צריך להתייחס גם לנושאים הבאים:

  • הליך החיתום – בקרן מקיפה שמוגדרת על ידי משרד האוצר כקרן נבחרת לא נדרש הליך חיתום ולא צריך להגיש הצהרת בריאות בעת ההצטרפות. אם מדובר על קרן כללית או על קרן שאינה נבחרת, חייבים לעבור הליך חיתום רפואי מלא לרבות הצהרת בריאות והצגת מסמכים לפי מדיניות החיתום של החברה.
  • מסלול הביטוח – עמיתים יכולים להצטרף באופן יזום לקרן הכללית ואף לבחור את מסלול הביטוח. לאחר מכן, ניתן לשנות את מסלול הביטוח לפי שיקולים אישיים.
  • מסלול השקעה – המטרה של החיסכון בקרן הכללית היא לייצר תשואה שתגדיל את הרווח הפנוי בתום התקופה. לכן כאשר משווים בין סוגי קרנות, כדאי להביא בחשבון את ההבדל בין מסלולי ההשקעה הרלוונטיים.

מה הקשר בין חיסכון לטווח ארוך לבין ביטוח מנהלים?

ביטוח מנהלים הוא מוצר שמשלב גם כן בין חיסכון לבין ביטוח. אפשר להשיג אותו בחברות גדולות כמו ביטוח מנורה או ביטוח מגדל ולבסס אותו על חוזה אישי. כאן הקשר בין המבוטח לבין חברת הביטוח לא ניתן לשינוי, אבל מלכתחילה הוא אמור להתאים לצרכים שלנו עכשיו ובעתיד.

עם זאת, בעת השוואה בין למשל מוצרי כלל פנסיה וביטוח מנהלים מאוד חשוב לבדוק איזה אפשרויות מוצעות לנו. על קצה המזלג, ניתן להזכיר את ההבדלים בין מסלולי השקעה או בין התאמת הביטוח לצרכים הרפואיים והבריאותיים. בגלל שביטוח המנהלים הוא אישי הוא גם עולה יותר ואין בו את האלמנט של סבסוד מינימאלי לתשואה כמו בקרן המקיפה, אבל חיסכון אפקטיבי יכול לצבור תשואה משמעותית.

החשיבות של גמל והשתלמות

אי אפשר לדבר על קרנות וחיסכון לטווח ארוך בלי להזכיר את המאפיינים המיוחדים של קופת גמל ואת החשיבות שלה. לא משנה אם מדובר על עמיתי הראל פנסיה או על מבוטחים בחברות אחרות, הגמל הוא אפיק שמאוד כדאי להכיר.

קודם כל, כדאי לדעת שבקופה אין מרכיב של ביטוח. מצד אחד מדובר בחיסרון, אך מצד שני ביתרון שמוזיל עלויות. בגלל שאין בגמל מרכיב של ביטוח, המשמעות היא שמדובר על אפיק חיסכון נטו שממנו מקבלים כסף לפי התנאים בפוליסה ומיד אחרי הפרישה. במידה ומעוניינים בכל זאת במרכיב של ביטוח חיים כזה או אחר, ניתן לרכוש אותו בנפרד.

שנית, יש מגוון מסלולי השקעה שאפשר לבחור לפי מה שמתאים לכל אחד ואחת מאיתנו. בניגוד לאפיקים כמו קרן השתלמות הכסף אמנם לא משתחרר ללא צורך בתשלום מיסים, אך המטרה היא לחסוך לטווח ארוך ולא לטווח בינוני.

כל הסיבות לחסוך לפנסיה

חיסכון פנסיוני עונה על כל מטרות. ראשית, הוא מוריד את הנטל על המדינה ומעביר חלק מהאחריות הפיננסית לאזרחים. למדינה יש אינטרס שכמה שיותר מאיתנו יחסכו לפנסיה בצורה עצמאית, על מנת שלא נצטרך להיות תלויים במוסד כמו ביטוח לאומי או במענקי רווחה וקצבאות. כפועל יוצא מכך, גם שכירים וגם עצמאיים מקבלים שורה ארוכה של הטבות בעת הפקדה לחיסכון פנסיוני.

שנית, החיסכון עונה על האינטרס האישי שלנו ועוזר לשמור על רמת חיים מסוימת גם אחרי היציאה לפנסיה. דווקא בגלל העלייה בתוחלת החיים, כדאי לכל אחד ואחת מאיתנו לדעת מה זו קרן מקיפה ומה ההבדל בינה לבין פנסיית יסוד. התשובות לשאלות האלה פשוטות מכפי שנהוג לחשוב, בעיקר אם מתחילים לחסוך מוקדם ואחרי שמתייעצים עם בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומכירים אותו.

כך בוחרים את הקרן המתאימה

בחירת הקרן שבה נרצה להשתמש על מנת לחסוך לפנסיה עשויה להיות מסובכת יותר לעומת אפיקי ביטוח וחיסכון אחרים. כל אחד ואחת מאיתנו יודעים למשל להסתכל על כיסויים של ביטוח בריאות או לבדוק מה הפרמיה החודשית, אבל זה מסובך יותר אם רוצים לבצע הוזלת ביטוח בתוך מרכיב ספציפי שיש לו השפעה דרמטית על איכות החיים שלנו דווקא אחרי שנפרוש לגמלאות.

מצד שני, יש לנו מספיק זמן להיערך ואף לבצע את ההתאמות הנדרשות בין היתרונות והחסרונות של כל קרן לבין מה שאנחנו צריכים. בדיוק כמו עם ביטוח לרכב או אפילו ביטוח דירה שמגן על הנכס הכי יקרה שיש לנו, גם בחיסכון יש מרכיבים מרכזיים ולצידם מרכיבים שוליים. כל עוד נדע באיזה מהם להתמקד ואיך להשוות בין המסלולים, נוכל להיות בטוח שהעתיד שלנו בידיים הנכונות.

השוואה בין סוגים שונים של קרנות

סביר להניח שהדרך לבחירת פוליסת החיסכון והביטוח המתאימה לנו תעבור בהשוואה בין הקרנות הקיימות. בהקשר הזה, הטעות הנפוצה היא להסתכל על הקרנות בתור עוד מכשיר ביטוח שאנחנו חייבים לקנות אותו. אבל בפועל, יש מאחורי הקרנות האלה המון היגיון. בראש ובראשונה, הן אמורות להחליף את ההכנסה שיש לנו היום מהעבודה. אז כדי להשתמש בקרן בתור מכשיר חיסכון שנועד לשלם לנו משכורת גם אחרי שנגיע לגיל הפרישה, עלינו להכין את שיעורי הבית ולהבין מה בכלל אנחנו מחפשים.

ברור שבחירת פוליסת ביטוח לתקופה קצרה וקצובה בזמן היא פשוטה יותר. את זה רואים הכי טוב עם פוליסות כגון ביטוח נסיעות לחו”ל או אפילו אצל מי שקונים ביטוח מקצועי, אבל עם פנסיה מדובר על סיפור אחר לגמרי. בגלל שיש המון סוגים שונים של קרנות ובגלל אפיקי הגמל והחיסכון, התאמה אישית היא מילת המפתח.

חיסכון בערבות הדדית – מה זה אומר ואיך זה משפיע עלינו?

אחד המאפיינים המיוחדים של הקרן המדוברת בא לידי ביטוי בערבות הדדית. הקרן מבוססת על ערבות הדדית, כי כל אחד ואחת מאיתנו משלמים סכום נמוך ביחס למה שאנחנו מקבלים. אם לדוגמא אחד העמיתים מפעיל את הביטוח ותובע את הקרן על מנת לקבל פיצוי כספי על סך כמה מאות אלפי שקלים, הסכום שיגיע אליו יהיה הרבה יותר גבוה לעומת הפרמיה שהוא שילם. במקרים כאלה, מי שאחראיים על מימון יתר הסכום הם שאר העמיתים בקרן.

במילים אחרות, הקרן מבוססת על ערבות הדדית כי רק באמצעותה ניתן להבטיח תגמול ראוי למי שמעוניינים להפעיל את הפוליסה עומדת לרשותם – כמובן שלפי תנאים שנקבעו מראש. הצד השני של המטבע הוא שזו גם הסיבה שבגללה התשואה גבוהה: היות וכל חברי הקרן חוסכים ביחד, התשואה שהם מקבלים היא מצטברת. החוסכים נהנים מהערבות ההדדית כאשר הם מגיעים לגיל הפרישה ומושכים גם את הסכום שהם חסכו וגם את התשואה שכל הקרן צברה. מטבע הדברים, ככל שהקרן גדולה יותר – כך הריבית שהיא צוברת מבחינת תשואה גדלה גם כן.

ניהול קרן לפי תקנון

רובנו לא אוהבים לקרוא פרטים טכניים על פוליסות ביטוח וחיסכון. גם אחרי שנבין את החשיבות של הקרן מבחינת ההשפעה שלה על איכות החיים ועל ההכנסה הפנויה אחרי מועד הפרישה, סביר להניח שנעדיף לדחות את הקץ. זה כמובן טבעי לחלוטין, אבל מייצג טעות שאפשר להימנע ממנה בקלות. בפועל, זה גם קל וגם משתלם יותר להתייחס למאפיינים המיוחדים של אפיקי הביטחון והחיסכון ככל שאנחנו יותר צעירים.

אחד הדברים שנרצה לבדוק ממה עכשיו בשביל לבחור את הקרן המתאימה לנו מבחינת גמל וחיסכון לטווח ארוך – עם או בלי מרכיב ביטוחי – זה את התקנון. כל קרן מנוהלת לפי תקנון שאמור להיות שקוף לחלוטין לציבור, חשוף עבורנו באתר האינטרנט או על גבי פלטפורמות אחרות ומעודכן לפי כל הסעיפים הרלוונטיים. בגלל שעמיתי הקרנות נושאים בעלויות תשלומי התביעות של שאר החברים בקרן, התקנון הוא המסמך האובייקטיבי המרכזי שבו משתמשים כדי להחליט איך לבצע את חלוקת הכספים.

העלות של המרכיב הביטוחי זולה – הרווח גדול

מהרגע שבו החוסכים בקרן הם אלו שמשלמים את התביעות, ניתן גם להבין מה היתרון של חיסכון באמצעות הקרן על פני שאר האלטרנטיבות. על פניו, כל אחד ואחת מאיתנו יכולים לפתוח תכנית או מסלול חיסכון בצורה עצמאית לחלוטין. זה גם בדיוק מה שקורה עם קרנות השתלמות כאלה ואחרות, עם תיקים מנוהלים בשוק ההון או עם אפיקי חיסכון סולידיים יותר בבנקים. אבל לאף אחד מהמסלולים האלה אין את היתרון של הקרן המקיפה מבחינת המרכיבים של עלות הביטוח.

בקרן שכוללת בתוכה גם חיסכון וגם ביטוח, המרכיב של הביטוח לא כולל רווח או סיכון עבור חברת הביטוח. זה הופך את העלות הבסיסית של הכיסוי הביטוחי למאוד זולה. גם בהשוואה לכיסוי המקביל בשאר המוצרים שנמכרים על ידי חברות הביטוח, העובדה שהמרכיב לא ממומן על ידי חברת הביטוח אלא על ידי שאר העמיתים היא בדיוק מה שמאפשר לנו להוזיל עלויות בתור עמיתים ומבוטחים.

לשם השוואה, בביטוח מנהלים לדוגמא קיימים מרכיבים של סיכון, רזרבה ורווח. על מנת שחברה שמאפשרת לנו לחסוך במסגרת פוליסה של ביטוח מנהלים לא תגיע למצב שבו היא פושטת את הרגל, היא חייבת להיות ערוכה למצב שבו יש לה רזרבה לשלם את מרכיב החיסכון והביטוח. יתרה על כך, אותה חברה רוצה לייצר לעצמה רווחים. בפוליסות המסובסדות על ידי המדינה אין מרכיב כזה ולכן העלות זולה ונמוכה.

האם שווה לבחור קרן לפי המלצות?

אחת השאלות שחוזרות על עצמן מבחינת בחירת אפיק השקעה לטווח ארוך היא עד כמה אפשר וכדאי לסמוך על המלצות. מחד, המלצה היא אינדיקציה צרכנית מעולה לרמת המקצועיות של חברות ביטוח ואפיקי חיסכון בשוק ההון. לא משנה איך אנחנו בוחרים לחסוך או מה המשכורת שלנו, סביר להניח שנרצה לדעת מה אנשים אחרים חשבו על השירות שהם קיבלו. כאן גם רואים את היתרונות של מדד השירות של משרד האוצר, כי הוא מייצג אובייקטיבית את חוות הדעת של לקוחות קודמים בדיוק כמונו – על סוגים שונים ורבים של חברות ביטוח.

מצד שני, בתוך הקרנות המתוארות וגם באפיקי הגמל או ההשתלמות קיים מרכיב משמעותי של התאמה אישית. כפועל יוצא מכך, פוליסה שמתאימה לחברים, קרובים או בני משפחה לא בהכרח תתאים גם עבורנו. אם נרצה לקבל החלטה מושכלת ולרכז את כל השיקולים תחת קורת גג אחת, לא תהיה ברירה אלא לערב בעלי מקצוע שמגיעים מהתחום ומכירים אותו. באופן הזה נוכל ליהנות מכל העולמות: גם לקבל חוות דעת אובייקטיבית שמנומקת על בסיס ניסיון אישי וגם לוודא שהיא מתאימה ספציפית עבורנו.

כך תדעו עם מי להתייעץ

כל המידע המקיף על הקרנות וגמל אמור לאפשר לנו לבחור טוב יותר את אפיק החיסכון והביטוח שילווה אותנו בטווח הקצר והארוך. בטווח הקצר כנראה שרובנו נסתכל רק על השורה התחתונה ונשאל את עצמנו כמה זה עולה לנו כל חודש בדמי הניהול, אבל בטווח הארוך תהיה לזה השפעה על השאלה עם כמה כסף נתחיל את החודש כדי לממן את ההוצאות השוטפות. דווקא מהרגע שבו פורשים משוק העבודה והופכים תלויים פחות או יותר רק בפנסיות, השאלה הזו הופכת להיות הרת גורל וכדאי לנו להתייעץ לגביה עם בעלי מקצוע שונים.

החדשות הטובות הן שיש בעלי מקצוע רבים שישמחו לעמוד לרשותנו בשלבים המוקדמים של קבלת מידע מקיף לגבי בחירת קרנות ומסלולי פנסיות. בנוסף, אנחנו יכולים להתמקד מלכתחילה רק בכמה נותני שירות רלוונטיים עבורנו:

  • סוכן ביטוח – מי שיש לו או לה סוכני ביטוח צריכים לפנות אליהם אחת לשנה על מנת לבדוק את הדופק. פגישה שנתית עוזרת לנו לדעת טוב יותר על מה בדיוק אנחנו משלמים, מה התנאים שבהם אנחנו יכולים להפעיל כל סוג של פוליסה והאם קיים כפל ביטוחי מסוים. ברור מאליו שלכל סוכן ביטוח יש אינטרס למכור לנו פוליסה, אבל הוא גם מחויב לספק לנו מידע אמין על התנאים הקיימים. על בסיס התנאים האלה, נוכל לקבל החלטה מושכלת יותר לכל הפחות לגבי המרכיב הביטוחי בפנסיות המשפחתיות שלנו.
  • יועץ השקעות – אחד הדברים שצריך לשים לב אליהם כאשר בוחרים אפיק השקעה לטווח ארוך הוא לא רק כמה זה עולה לנו ממש עכשיו, אלא גם מה התשואה שנשיג בעתיד. בהקשר הזה, יכול להיות שיועץ השקעות יכול לסייע לנו להשוות בין הקרנות ולהתאים את החיסכון לרמת הסיכון שאנחנו מוכנים לקחת על עצמנו.
  • המעסיק – עובדים שכירים יכולים להתייעץ עם המעסיק לגבי הרכב ההפקדות המבוצע עבורם. זה מאוד חשוב ספציפית בפנסיות, כי מדי חודש אמור המעביד והעובד להפריש כספים. כל שקל שמופקד לקרן שווה פחות או יותר שני שקלים נוספים מטעם המעסיק, אז שווה לבדוק איפה בדיוק הקרן מנוהלת ומהם התנאים.

איך אפשר להגדיל את החיסכון?

שכירים ועצמאיים כאחד צריכים לנסות לחסוך סכום כסף שיהיה רלוונטי עבורם אחרי הפרישה, לפי הצפי שלהם להוצאות משק הבית. בנוסף, החוק מאפשר להגדיל את ההפקדה לקרן לעד 7% מהשכר החודשי עבור שכירים. אצל עצמאיים, ההטבה היא בעלת מבנה שונה ובה מאפשרים לבעלי עסקים לקזז את חבות המס שלהם עד לתקרה מסוימת.

עם זאת, שכירים צריכים לזכור שגם במידה והעובד בוחר להגדיל את ההפקדה – המעסיק לא חייב לעשות את זה בשיעור דומה. בתוך כך, ההפקדה של המעסיק לקרן כן כוללת הפקדה לרכיב הפיצויים. בהקשר הזה, יש לדעת שכספי הפיצויים שהופרשו לקרן באים בצורה חלקית או מלאה על חשבון כספי הפיצויים שהמעסיק ישלם בסיום העבודה. חוקית, זה מבוסס על סעיף 14 ותקף לגבי כל העובדים השכירים במשק.

הבטחת תשואה ממשרד האוצר – למען העתיד של כולנו

המוצרים הפנסיוניים הקיימים במשק מאפשרים חיסכון בהתאמה אישית ולפי תנאים שאותם נקבע מול החברה. אבל ספציפית בקרנות פנסיוניות, הייחודיות היא הבטחת תשואה ממשרד האוצר. נכון להיום, הבטחת התשואה היא על 27% מהנכסים ובגובה של 4.86% לשנה. כמובן שזה מגיע מתוך כספי משלמי המיסים, לכן האינטרס של משרד האוצר הוא מצד אחד לדאוג לעובדים שפורשים – אך מצד שני גם להגביל את הבטחת התשואה ואת הסבסוד.

כיום יש תקרה ברורה להפקדות לפנסיות וניתן להתייחס אליהן אם רוצים לשלב את אפיקי החיסכון הללו יחד עם עוד אפיקים. מבחינה פיננסית, התקרה עומדת למשל על 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק. כאשר החוסכים רוצים להפקיד סכומים שעולים על התקרה הזו, הם צריכים למצוא מוצרים אחרים שרלוונטיים עבורם.

מהן עלויות הכיסוי הביטוחי?

כל הכספים בפנסיות צוברים תשואה לאורך השנים ואפשר להתחיל לנצל אותם מגיל 60. עם זאת, מכל הפקדה חודשית גם יורדים דמי ניהול ועלויות הכיסוי הביטוחי. את העלויות הספציפיות קובעים לפי המסלול שבוחרים, אבל ככל שדמי הניהול נמוכים יותר כך החיסכון לגיל הפרישה גדל וצומח.

בסופו של דבר, גובה הכיסויים הביטוחיים – כמו למשל מפני אובדן כושר עבודה או ביטוח שארים – נקבע לפי מסלול הביטוח שבחרנו ולפי הגיל שבו הצטרפנו לקרן. הנתונים מחושבים לפי ההנחות הקבועות בתקנון של כל קרן בנפרד, בעוד הקצבה מחושבת בהתאם ליתרת הכספים בקרן בסוף השנה. אם רוצים לעקוב אחר הכספים הללו, צריך לדעת איך לקרוא את הדוח השנתי.

נתונים בדוח השנתי

יש כמה נתונים חשובים בדוח הפנסיות השנתי שאותו כל אחד ואחת מאיתנו מקבלים עד הבית. ראשית, יש שם פרטים מדויקים לגבי הקצבה החודשית הצפויה בגיל הפרישה ואת הסכום בש”ח. לפי הנתונים האלה אנחנו גם יכולים לבדוק אם סכומי הביטוח מתאימים לצרכים שלנו, כדי לבצע התאמות ושינויים.

שנית, אפשר להתרשם מהדוח השנתי כדי לראות מה גובה הקצבה החודשית לאלמן או אלמנה במקרה מוות, מהי הקצבה החודשית ליתום ומה הקצבה החודשית להורה נתמך. כמו כן, בדוח יש פרטים על קצבה חודשית במקרה של נכות מלאה וכמובן נתונים על שחרור מתשלום הפקדות לקרן במקרה של נכות. כל הנתונים האלה אולי מרתיעים אותנו, אבל הם מייצגים בדיוק את השיקולים המרכזיים לצורך בחירת הקרן שתגן עלינו ועל המשפחה ותבטיח מימון להוצאות שלנו אחרי הפרישה מהעבודה.

תוכן עניינים

ביטוח השתלות בחו"ל

ביטוח השתלות בחו”ל

ביטוח השתלות בחו”ל – מתעניינים בפוליסת ביטוח בריאות שמספקת כיסוי עבור ביטוח השתלות בחו”ל? לא ברור לכם מה ההבדל בין הפוליסות השונות של קופות החולים

ביטוח בריאות זול

ביטוח בריאות מחיר הכי זול

ביטוח בריאות מחיר זול, כיסוי מתאים ושירות טוב פוליסת הביטוח האידאלית תהיה במחיר זול, כיסוי ביטוחי שמתאים למצב הביטוחי של הלקוח וכמובן שהשירות של חברת

להמשך הודעת ווטסאפ מלאו פרטים!

קבל שיחת ייעוץ חינם!

מלא/י את הטופס מטה, וניצור איתך קשר בהקדם.